svētdiena, 2010. gada 28. novembris

Okultā filozofija. Dabas maģija. Henrijs Kornēlijs Agripa

Henrihs Kornēlijs Agripa fon Netesheims piedzima Ķelnē 1486. gadā. Jau pusaudža vecumā Agripa uz apkārtējiem atstāja lielu ietekmi. Viņš bija lielisks lingvists un kaislīgs grāmatu lasītājs. Kopš bērnības viņam paredzēja spožu karjeru. Patiešām, būdams vēl zēns, viņš kļuva par Vācijas un Itālijas imperatora Maksimiliāna I sekretāru.

Deviņpadsmit gados pabeidzis universitāti, Agripa devās ceļojumos pa Eiropu. Viņš visur lasīja lekcijas par okultismu un maģiju, studēja retus manuskriptus un grāmatas, tikās ar praktizējošiem magiem un saņēma arvien jaunas iesvētīšanas pakāpes rozenkreiceru Ordenī. Jauno Agripu apbūra kabalistika, ir sevišķi skaitļu zinātne, pazīstama kā hematrija. Lekcijas par kabalistikas noslēpumiem universitātes pilsētā Dulā padarīja viņu populāru – viņam radās milzums pielūdzēju, viņš ieguva teoloģijas doktora grādu un sāka ar saviem darbiem mazliet pelnīt.

Izglītotais jauneklis iecerēja varavīkšņainus plānus, cerot iegūt stāvokli un nodrošinātu dzīvi Nīderlandu zemes pārvaldnieces Austrijas Margaritas aizbildniecībā, kura viņu iecēla par savu vēsturnieku. Tomēr pat šī Maksimiliāna I meita nespēja viņu aizstāvēt pret aprobežoto mūku uzbrukumiem, kuri visā, ko viņi nespēja saprast, saskatīja ķecerību.

Pēc vairākām sadursmēm ar baznīcu Agripa atkāpās un aizbrauca uz Londonu. Ap šo laiku viņam jau bija nobriedis apjomīga darba – „Okultās filozofijas” – plāns. Zinātniekam bija 24 gadi, kad viņš pabeidza šo slaveno darbu. Tomēr vienīgi viņam vien zināmu iemeslu dēļ šo darbu izdeva 1531. gadā – četrus gadus pirms viņa nāves.

Agripas nopelni ir tādi, ka viņš par maģiju sniedza augstāku un skaidrāku priekšstatu, norādot, ka atsevišķas maģiskas operācijas ne tikai sasaucas ar vispārējām tā laika zināšanām par lietu dabisko kārtību, bet arī pat ar visu tā laika reliģisko pasaules uzskatu. Viņš (..) panāca to, ka uz maģiskām operācijām beidza skatīties kā uz kaut ko mistisku un pārdabisku, bet sāka uzskatīt par kaut ko viegli izskaidrojamu un pilnīgi iespējamu.

Tā Agripam izdevās izglābt slepenās zinātnes no baznīcas kritikas un padarīt tās likumīgas, sasaistot ar kristiešu priekšstatiem par pasaules uzbūvi. Turklāt viņš dažādus zinātnes virzienus savienoja sistēmā, kuru nosauca par okulto filozofiju: astroloģiju, maģiju, zīlēšanas un paredzēšanas mākslu utt.

Okultā filozofija. Dabas maģija. Henrijs Kornēlijs Agripa
Pilna elektroniskā versija lejupielādējama bez maksas internetā:

http://quickr.me/ngMwORC

5 komentāri: