sestdiena, 2010. gada 5. jūnijs

Kolekcionārs, Džons Faulzs

Džons Faulzs (1926) nu jau kļuvis par angļu literatūras dzīvo klasiķi, un grūti izprotams, kālab viņam vēl nav Nobela prēmija. Latviešu valodā savulaik izdota Faulza grāmata Melnkoka tornis (Liesma, 1982); viena no pirmajām grāmatām, ko izdeva apgāds Jumava, bija Faulza romāns Franču leitnanta draudzene (1993).

Kolekcionārs ir Faulza pirmais romāns, Anglijā publicēts 1963. gadā. Kolekcionāra sižets patiesi tiešā ceļā aizgūts no kriminālliteratūras. Romāna pamatā ir bezmaz klasiskais maniaka – šoreiz bez seksuālas piedevas – motīvs. Sižets īsumā: savu iedomu apsēstais maniaks, iedēvēts par Kalibanu, sagūsta kādu jaunkundzi, sauktu par Mirandu, iesloga viņu savā mājā īpaši šim nolūkam labiekārtotā pagrabā un tur viņu gūstā, kamēr Miranda saslimst ar plaušu karsoni un nomirst. Kalibanam šī nodarbošanās tik ļoti iepatīkas, ka Kolekcionāra noslēgumā viņš jau ir nolūkojis savas kolekcijas nākamo eksponātu.

Detektīvu cienītāji no tiesas var lasīt Kolekciionāru kā diezgan «maigu» un viscaur rūpīgi psiholoģiski pamatotu trilleri. Taču aizraujošais sižets zināmā mērā ir provokācija, un zem tā plānās virskārtiņas slēpjas itin pieklājīgi dziļumi. Romāns piedāvā visdažādākās interpretācijas. Daļu no Kiolekcionāra veido Kalibana piezīmes, daļu – Mirandas slepenā dienasgrāmata; tātad – vieni un tie paši notikumi aprakstīti un apcerēti, raugoties no pilnīgi atšķirīgiem skatpunktiem.

Džons Faulzs, Kolekcionārs, 1963, pilna elektroniskā versija lasāma un lejupielādējama bez maksas internetā:

http://host-a.net/gramataselektroniski/kolekcionars.zip

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru